!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Slik fungerer bredbåndet ditt

Om du leser dette så har du vel med stor sannsynlighet bredbånd fra Monsternett. Men vet du egentlig hvordan det fungerer og hva det er som ligger bak?

Monsternett leverer i dag hovedsak bredbånd over tre teknologier: Fiber, trådløst (radio) og via kabel-tv. Kundemassen vokser daglig og det siste året har endrede medievaner gjort at behovet for tilgjengelig båndbredde i infrastrukturen har mer enn doblet seg.
Node pilegård

Radiobasert bredbånd

Brorparten av kundene til Monsternett finner man i dag på radiobasert bredbånd.  I 2005 ble den første noden på Solbakken i Halden satt i drift. Nå, 8 år senere, er det rundt 80-90 noder i drift. Bredbånd fra oss kan man nå få over store deler av Halden, Fredrikstad, Sarpsborg og Hvaler.

Om du titter ut på veggen så har du en liten antenne. Denne antennen er rettet mot en av våre noder. En node (mast/sendestasjon) består av flere sendere og antenner (sektorer) som ofte dekker 60-90 grader, og de fleste av nodene består av 3-6 slike sektorer. Utstyret står ikke bare i master, men er ofte montert på strategisk godt beliggende bygg, naturlige topper, låver, og så videre.

Antenna på veggen kommuniserer mot sendernoden. I noden blir trafikk til og fra alle abonnenter som er tilknyttet samlet opp og transportert til hovedsentralen i Halden. Dette foregår enten via kraftige radiolinker eller fiber, alt ettersom hvor stor kapasitet som er påkrevet.

I hovedsentralen står det kraftige routere som administrerer trafikkavviklingen, for eksempel at du får riktig hastighet, og ivaretar sikkerheten. Her står også overvåkningssystemer som automatisk varsler driftspersonell ved problemer.

Bredbånd til alle!

Teknologien som benyttes (radioteknologi) gjør det mulig å gjøre utbygginger også der det ikke lønner seg for andre å bygge. Så lenge det er et kundegrunnlag og en plassering som ser en av våre knutepunkter så er bredbåndsutbygging mulig. Derfor er vi kjent for ikke å bare tilby bredbånd generelt, men også bygge ut områder hvor det er veldig dårlig dekning på andre teknologier.

Et slikt sted er Hov, hvor det ble satt i drift en ny mast i mars 2013. Se video her:

Slike utbygginger gjøres hele tiden.

Kan du ikke få bredbånd fra Monsternett i dag, eller om du kjenner noen som ikke kan få fordi de bor i et område med dårlig dekning, så er det ingen grunn til å gi opp. Får du med deg naboene, så finnes det ofte en løsning.  Det er mulig det bare trengs en liten repeater for å gi dere bredbånd, og er dere mange nok så skal du ikke se bort fra at det er nettopp hos deg den neste store bredbåndsutbyggingen skjer.

Miljøvennlig bredbånd

Dragonkullen sol/vind Når du velger bredbånd fra Monsternett så velger du et ” grønt bredbånd ”. Om de hadde svanemerket bredbånd, så er jeg sikker på at vi hadde fått merket på dagen. Utstyret som brukes trekker veldig lite strøm, og faktisk drives enkelte noder utelukkende av miljøvennlig sol- og vindkraft.

En annen fordel med å bygge ut med radioteknologi, er at by og landsbygd, gater og veier ikke forurenses med unødvendig gravearbeid med åpne sår og humpete veier som resultat.

Oppetid og sikkerhet

Flere og flere er avhengige av nett og nettbaserte tjenester. Derfor er det viktig at tjenestene har høy oppetid. Oppetid betyr rett og slett at tjenesten er, vel, "oppe" - altså at det fungerer. For å få til det, er det mye som skal klaffe. Strøm er et eksempel på en slik ting. Derfor har, for eksempel, flere av nodene nødstrømkapasitet på nesten en uke, slik at de kan fortsette å kjøre om strømmen skulle bli borte som følge av tordenvær, feil hos strømselskapet, trær over linjene, ulykker, og så videre.

Noe annet som er viktig er redundans. At noe er redundant betyr at det er flere delsystemer som gjør den samme oppgaven, slik at feil i ett delsystem ikke tar ned hele hovedsystemet.

Man må satse lokalt for å høste lokalt

Hvor ofte har du sittet i endeløse køer hos de store leverandørene? Ringer du hit kommer du ikke til noe callsenter. Du kommer direkte til noen som kan hjelpe deg.

Når du velger bredbånd fra Monsternett, så opprettholder du ikke bare lokale arbeidsplasser, men du støtter også en bedrift som virkelig bryr seg om distriktet du bor i, og gir noe tilbake.

Har du hørt at det er gratis Internett i gågata , for eksempel? Du kan sitte på Erlandsen og nyte en kaffe mens du surfer på nettet. Eller sitte i parken og spise is mens du sender e-post eller snakker med kjente og kjære via for eksempel Skype.

Du har muligens også sett Monsternett-banneret på Cometkamp i ishallen, på tennistrening, mens du har trent styrke på "Høla" eller lest om Caroline Olsen sin racing-karriere i USA.

Følger man ikke med i tiden er man fort ute

Å teste ut nye teknologier er viktig for å kunne gi deg den beste bredbåndsopplevelsen. Dette går ikke bare på hastighet, men også på stabilitet, robusthet, overvåkning og nye tjenester.

Visste du at endrede medievaner gir store utfordringer for nettoperatørene? Bruk av nett-TV, streaming av film og lignende gjør at trafikken øker eksponensielt (mangedobbelt). På noen år har vi nesten tidoblet den tilgjengelige kapasiteten på hver sender for at du skal kunne ta del i den nye mediehverdagen.

Behovet for båndbredde overvåkes hele tiden, og vi gjør stadig oppgraderinger og andre tiltak for at du skal få den beste bredbåndsopplevelsen.

Siden endringer i hvordan vi konsumerer medieinnhold og underholdning legger et stadig økende press på infrastrukturen som skal frakte innholdet frem til deg, gjør at det stadig må gjøres oppgraderinger. For eksempel gjør trafikkbehovet at det blir mer vanlig med fiber til nodene (senderne), slik at de skal klare å holde tritt med etterspørselen - slik at du skal kunne bruke nettet uten  av nodene (senderne) over på gjør at vi stadig legger flere av våre noder over på fiberforbindelser eller erstatter linker med ny teknologi som klarer hastigheter man bare fantaserte om for noen år siden.

Trådløs, ikke rådløs

Det finnes mange teknologier der ute. ADSL, fiber, radio, kabel-TV, mobilt bredbånd, satelitt, og så videre. Hva vil brukes i fremtiden?

Vel, det er ikke godt å si, og kun fremtiden vil vise det. Det som er spennende er at det er en rivende utvikling på alle disse teknologiene, ved at de blir raskere og mer robuste.

Selv om man helt klart vil se at flere og flere får muligheten til å knytte seg til et fibernett, så vil alltid den trådløse teknologien ha flere fortrinn.

For det første så ser man en løpende utvikling i teknologien, som gjør at man kan overføre større og større mengder med data på smalere båndbredde. Det er raskt og enkelt å bygge ut, i motsetning til legging av fiber som er ekstremt kostbart fordi man fysisk må grave ned en kabel til hver eneste kunde.

I en feilsituasjon vil det som regel også være mye raskere og enklere og finne en feil på en trådløs forbindelse.  Her er det ingen kabler som må finnes, ingen grøft som må graves opp og ingen fiber som må skjøtes.

Har du monstre i nettet?

Hvis du vil ha mer informasjon om hva Monsternett kan tilby der du bor, så anbefaler vi deg å ta kontakt. Du kan også finne informasjon eller bestille på hjemmesidene .

P.S. Har du hørt om garanti på bredbånd før? Les mer om bredbåndsgarantien du garantert ikke finner noen andre steder .

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute