!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Ødelagt elektronikk og brannskader følger av lynnedslag

Når lyn og torden er i ditt område er TVer og PCer spesielt utsatt. På Østlandet lyner det mest om sommeren.

Det er i juli, august og september at 80 prosent av alle lynskader registreres her i landet. I 33 av de siste 36 årene har det vært flest branner etter lynnedslag i tredje kvartal, viser tall fra Finans Norge.

Hvis tingene dine blir skadet etter lynnedslag er du oftest dekket gjennom innboforsikringen. Skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring.

Men det å få en skade på TV, ruter og PC tar sin tid å få ordnet opp i med forsikringsselskapene, og ofte er dette kjærkomment utstyr du bruker i det daglige, som du da må være foruten.

Da kan det være smart å sikre seg på forhånd, før lyn og torden dukker opp i ditt nærområde.

Artikkelen fortsetter under bildet

Espen Berg hos Monsternett har selv hatt en ubehagelig opplevelse under tordenvær.

– Sterke krefter i sving

Heldigvis er det sjelden at vi ser personskader etter lynnedslag her til lands, men det er ofte slik at teknisk følsomt utstyr som TV, PC og ladere til mobiltelefoner går i stykker om lynet slår ned i nærheten av der du bor.

Lynet kan skade alt som er koblet til en stikkontakt og det gode, gamle rådet om å trekke ut kontakten gjelder fortsatt hvis du ikke har overspenningsvern.

– Den sikreste måten å beskytte utstyret mot overspenning er å ta ut kontakten, når du hører det tordner eller trekke ut kontaktene av veggen før du reiser bort fra hus og hytte.

– Mange har smartstyring av varmepumper eller overvåkning på hytta, som gjør at de ikke kan ta ut strømmen, og da er det viktig at man beskytter seg, sier Monsternetts Espen Berg.

Det vanligste er at overspenningen kommer inn gjennom strømnettet. Da er det viktig at man beskytter seg med et grovvern i sikringskapet og et finvern som kobles foran det utstyret du ønsker å beskytte.

– Se gjerne etter et overspenningsvern som er godkjent etter FG-800:1 standarden, da mange billige finvern til et par hundrelapper mest er til pynt. Vernet krever at det står i en jordet kontakt, siden overspenningen vil ledes mot jord, sier Espen og han legger til:

– Ved direkte lynnedslag er det ikke mye som beskytter, men det er heldigvis ikke så vanlig. Det vanlige er at lynet slår ned i kraftstasjoner eller luftledninger, og dette fører til at spenningen i strømnettet øker og det vil da ødelegge utstyret.

– Det spesielle med slike skader er at det ikke er sikkert at det ryker samme dag, men at komponentene blir skadet slik at det ryker etter kort tid.

Espen har selv hatt en tankevekkende opplevelse under et tordenvær, der han fikk se sterke naturkrefter utfolde seg på nært hold.

– Du bør ikke tukle for mye med strømledninger når tordenværet er rett over deg, men foreta deg noe når du hører det buldrer i det fjerne.

– Jeg tok eksempelvis ut en antenne-ledning fra TVen på hytta mens det buldret og braket ute. Noen minutter etter stod det en stor lysbue ut av antenneuttaket. Dette er krefter man ikke tuller med.

– Dette var heldigvis ikke noe direkte nedslag, så det fikk ikke større konsekvenser enn at vi fikk et lysshow inne. Hadde TVen vært koblet til, så hadde nok ikke dette lysshowet vært så billig, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Skiptvedt og Sarpsborg på Topp 10-listen over lynnedslag

To Østfold-kommuner rammes ofte

– For at vi skal få lyn, trenger vi en spesiell type skyer. De heter bygeskyer på godt norsk. For at de skal gi lyn, må skyene strekke seg ut fra nær bakken til stor høyde. På sensommeren er forholdene på Østlandet ideelle for å lage høye bygeskyer.

– Bakken er varm, og temperaturforskjellen mellom bakken og lufta over er stor. Dermed fungerer bakken omtrent som en kokeplate. Vi får høye bygeskyer og det kan dannes lyn, sier meteorolog Laila Fodnes Sidselsrud hos Meteorologisk Institutt i en artikkel Frende Forsikring har publisert.

Langs kysten, spesielt på Vestlandet, er det annerledes.

– Der finner vi de største temperaturforskjellene over hav om vinteren. Havet er da relativt mye varmere enn lufta over og blir da en tilsvarende kokeplate om vinteren, som gjør at bygeskyene dannes, sier meteorologen.

Hvor langt borte er lynet?

For å estimere hvor langt unna lynet du er finnes det en enkel tommelfingerregel du kan bruke.

Hvis du teller tre sekunder fra du ser lynet til du hører tordenbuldringen er du ca en kilometer unna. Dette fordi tordenskrallet beveger seg med en hastighet på 333 meter i sekundet.

Men husk at et lynnedslag i en kraftledning kan lede til skader i nettet én kilometer lenger unna.

I disse kommunene lyner det mest

  1. Lørenskog, Akershus
  2. Nes, Akershus
  3. Sør-Odal, Hedmark
  4. Skedsmo, Akershus
  5. Rindal, Møre og Romsdal
  6. Nittedal, Akershus
  7. Skiptvedt, Østfold
  8. Sarpsborg, Østfold
  9. Ås, Akershus
  10. Gjerdrum, Akershus

I disse kommunene lyner det minst

  1. Bø, Nordland
  2. Andøy, Nordland
  3. Harstad, Troms
  4. Sortland, Nordland
  5. Karlsøy, Troms
  6. Flakstad, Nordland
  7. Kvæfjord, Troms
  8. Hadsel, Nordland
  9. Røst, Nordland
  10. Moskenes, Nordland

Tallene viser et gjennomsnitt av lynnedslag fra 2007-2015.

Kilde: Meteorologisk Institutt

TIPS: Dette gjør du når du lyner

( Kilde Frende forsikring )

  • Installer overspenningsvern i sikringsskapet
    Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
  • Trekk ut kontakten
    Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
  • Bruk ekstern lader og datatrafikk
    Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.
  • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet
    Så ikke vær det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.
  • Dropp paraply og fiskestang
    Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
  • Det er tryggere i bilen enn ute
    Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
  • Ikke bad når det lyner
    Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
  • Bruk mobiltelefon
    Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute