Monsternett øker kapasiteten på Fredrikstad-kysten
Torgauten fort er et spektakulært skue, og fra fortet og i en utbygging på Langøya, får folk på Fredrikstad-kysten nå utvidet tilgang på trådløst bredbånd fra Monsternett.
For få dager siden monterte Monsternetts mannskap trådløst senderutstyr på Torgauten fort vest for Kråkerøy.
Fortet, som ligger mellom Øyenkilen og Foten i Fredrikstad, har en spennende historie (se nedenfor), og nå kommer det trådløse bredbåndssignaler derfra til fastboende og hytteeiere i området.
– Søknaden om å få montere opp senderutstyr ble sendt Fredrikstad kommune i januar i år, og derfra ble saken ekspedert raskt og fint, og vi monterte der denne uka. Jeg vil si det at det har vært rimelig rask utbygging på denne senderen, sier Anders Remi Rusten hos Monsternett.
Monsternett har ikke hatt senderutstyr på fortet tidligere. Fra Torgauten går det trådløse signaler i 120 graders vinkel i fri sikt til øyer og fastland på kysten av Fredrikstad.
– Vi har hatt mange forespørsler herfra, fordi det mangler fiber i området. Det er ofte i slike sammenheng, at våre trådløse bredbåndssignaler er det eneste stabile og raske alternativet uten kostbare datapakker, sier Remi.
Om du bor i Fredrikstad-området kan du lese mer og bestill bredbånd her!
Les også:
– Doblet antall hyttemonteringer av bredbånd
Artikkelen fortsetter under bildene
Torgauten fort ble etablert av tyske krigsmakter utenfor Fredrikstadkysten våren 1941.
– Nå har Monsternett, 80 år etterpå, startet sendinger av trådløst bredbånd derfra, sier Anders Remi Rusten (bildet)
Torgauten fort (gul prikk) hadde en strategisk viktig plassering mellom Øyenkilen og Foten i Fredrikstad under den annen verdenskrig.
Bygger ny mast på Langøya
De trådløse bredbåndssignalene fra Torgauten er tilgjengelige for mange blant annet på Kråkerøy, på Langøya, Viker og området rundt deler av Øyenkilen.
– Litt senere i vår setter vi opp en sendermast på Langøya som skal sende bredbåndssignaler i 360 graders vinkel. Da blir hele dette området vi i noen tid har hatt mye forespørsler fra dekket. Vårt prinsipp er «fri sikt». Den som da kan se en av våre sendermaster er garantert stabilt og raskt bredbånd fra oss, sier han.
Remi forteller at fra toppen av Torgauten er det godt med fri sikt utover vannet og landskapet rundt, og signalene går nærmere fire kilometer fra mastene.
– Ved disse utbyggingene vil vi styrke kapasiteten vår radikalt og avlaste allerede eksisterende sendere på vestsiden av Fredrikstad, og det vil mange få glede av, sier Remi.
Kystområder i Østfold, der det er kostbart å bygge ut fiber og der Telenors telefonkabler i området ikke lenger vedlikeholdes, har stor glede av Monsternetts bredbånd.
– Når det er trådløst har man ingen kostbare gravearbeider, ikke noe vedlikehold og det er jevnt stabilt. Hyttefolk og fastboende vi har kontakt med roser oss for denne løsningen, som da har ført til at de kan gå bort fra kostbare datapakker fra mobilleverandørene.
– Nå kan vi tilby trådløst bredbånd til mange flere vest i Fredrikstad, og jeg vil ønske alle nye kunder hjertelig velkommen, avslutter Remi.
Les også:
Tenk bredbånd på hytta nå!
Artikkelen fortsetter under bildet
Oversiktsbilde over Torgauten fort og omliggende områder. Kilde: Tommy Gildseth/ Wikipedia/ CC BY-SA 4.0
Enorm kanonkapasitet
Torgauten fort er etablert av tyske krigsmakter i april-mai i 1941. Tyskernes betegnelse på fortet var ifølge Wikipedia «Heeres Küsten Batterie HKB 6/980 Torgauten (593)».
Batteriet ble satt opp med fire 10cm K17/04 kanoner, og rekkevidden var på hele 14.000 meter.
Fortet skulle dekke Glommas vestre innløp til Fredrikstad, mens Kjøkøy fort skulle dekke det østre, og det finnes flere slike fort etablert av tyskerne langs Østfoldkysten fra Halden med Mørvika fort ved Ringdalsfjorden og nordover.
Torgauten fort var under kontinuerlig utbygging frem til krigens slutt. Foruten selve fortområdet var det en rekke mindre anlegg for fortets nærforsvar i Øyenkilen og Foten, samt en lyskasterstasjon på odden mellom Helleskilen og Dypeklo.
Etter krigen ble fortet overtatt av det norske forsvaret og videre modernisert blant annet med radar og to kanoner i kasematter.
Så sent som i 1993 ble fortet nedlagt. Det er nå et museum med omvisning enkelte søndager om sommeren.
Les også: En liten tur til Torgauten fort
Mer om Hyttebredbånd leser du
HER
Mer om Privatabonnement leser du
HER