Internett på hytta? Se hvilke muligheter du har i 2017
På jakt etter bredbånd på hytta ytterst på holmen i Østfolds skjærgård eller annet sted du hygger deg under fritiden "et stykke unna folkeskikken"? Mulighetene er mange, og det gjelder å gjøre et godt valg.
Østfold er et lite, intimt og kompakt fylke med 293.000 innbyggere (pr 1.1.2017) som utgjør ca. 5,5 prosent av landets totale befolkning.
Byene er trafikk-knutepunkter og tradisjonelle handelssentra med et yrende folkeliv, og samtlige Østfold-byer har togforbindelse til Oslo.
Østfolds beskjedne geografiske omkrets gjør at ingenting innen fylket er lenger unna enn en times reise.
Bredbåndstilbudet er omfattende og også hyttefolk har mye å velge mellom.
Det å være koblet opp med internett blir stadig viktigere for flere generasjoner, og nettet brukes også på hytta mer og mer.
Bredbånd viktig for stadig flere
Bredbånd og tilgang til Internett er i dag nesten like viktig som strøm, veier, vann og avløp.
Også hyttefolk tar i bruk stadig mer bredbånd, og kapasiteten bygges ut av bredbåndsleverandørene, men langt ifra overalt og med tilstrekkelig kapasitet.
Tall fra Statistisk Sentralbyrå forteller at det er i underkant av 20.000 fritidsboliger i Østfold. Da snakker vi om hytter, sommerhus og lignende langs kysten og ute i skog og mark i Indre og ytre Østfold. Bolighus og våningshus som benyttes som fritidsbolig er ikke inkludert i dette tallet.
Flere steder har eierne av fritidsboligene tilbud om flere bredbåndsløsninger, mens andre steder er det langt ifra mye å velge mellom.
Fiberkabler tilbys i enkelte hytteområder, men det er kostbart og utbyggerne må ha en solid kundemasse før utbyggingen settes igang.
Fiber på hyttefeltet
Enkelte hytteområder kan tilby fiber og det er det mange som er glade for. Med fiber er det bare teoretiske grenser for hvor mye trykk og kapasitet som kan ligge i forbindelsen. .
Med fiber kan man ofte få opp til 100 Mbit, og av og til enda mer.
I motsetning til ADSL og koaks er dette hastigheten begge veier, altså både ned og opplastning.
Prisnivået er høyere for fiber enn andre bredbåndsløsninger, og med mindre det bor "tilstrekkelig mange" hytteeiere i et område vil ikke fiberutbyggerne bygge ut. Det er kostbart å legge eller strekke fiberkabel, og for at det skal være lønnsomt må utbyggerne ha en solid kundemasse i bunnen.
Fiberkabelens enorme transportkapasitet. Les saken HER
Monsternett har laget animasjonsfilmen "Anna lurer på hvorfor hun har trøbbel med bredbåndet", som forklarer litt om hvordan bredbånd på kobberkabel oppleves for enkelte (se lenke nedenfor).
Kobberkabel for bredbånd
Kobberet i telefonkablene kan være en god løsning, dersom nettet er oppgradert. Ellers er det nok dessverre det å si, at kobberledninger for telefoni egner seg best nettopp for telefoni, og ledningene var aldri ment å skulle frakte store datamengder, da de for mange tiår siden ble gravd ned i bakken eller hengt i stolper.
Under ideelle forhold, og da snakker vi om at telesentralen ligger like i nærheten og at kablingen mellom sentral og bolig er optimal, vil kobberkabel fungere bra.
De helt store hastighetene får du ikke på bredbåndet via kobberlinjene og leverandørene markedsfører seg med "opp mot" en hastighet på bredbåndet i sine beskrivelser av de forskjellige abonnementene.
I mange tilfeller har kunder opplevd at man betaler for en linje på "opp mot 16 Mbit", men via kobberlinja tele- og bredbåndsleverandører tilbyr blir det aldri mer enn kanskje en tredjedel av dette. Da får du mye mindre igjen for det du betaler enn de som er heldige med beliggenhet og god kabling.
Se animasjonsfilmen "Anna lurer på hvorfor hun har trøbbel med bredbåndet"
Bredbånd via parabol
Hytteeiere langt utenfor allfarvei har muligheter for å få internett via satellitt. Før var det dyrt og tregt, nå er dette blitt noe bedre.
Parabol-løsningen innebar (og gjør det fortsatt) å montere antennen, dernest å finne signalene fra satelitten (lengde- og breddegrad du befinner deg på avgjør hvilken retning og høyde parabolen skal peke mot), og har man tilgang på profesjonelt utstyr eller har over gjennomsnittet teknisk kunnskap går det greit å få bredbånd via parabolantennen i løpet av relativt få timer.
Man kan også leie profesjonell hjelp til monteringen.
Det finnes ulike modeller for opp- og nedlastingshastighet, og parallelt med dette ulike prispakker.
Enkelte parabolleverandører ønsker (som hos fiberleverandørene) at du kjøper "full pakke", nemlig TV, telefoni og bredbånd, og vil helst ikke at du plukker ut bredbånd som eneste tjeneste. I så fall kan bredbåndet bli en dyrere variant.
Satellitt-basert internett har både styrker og svakheter, og man kommer ikke bort i fra at det ligger "en forsinkelse" i produktet, som kan virke irriterende særlig under online spill.
I tillegg bør det legges til at det også med bredbånd via parabol er datapakker med begrenset overføring hver måned, slik at man kan risikere å slippe opp for data om man bruker nettet til å se film o.s.v. (på samme måte som mobilt bredbånd).
Tregt bredbånd kan være veldig irriterende for enkelte. Illustrasjonsfoto
4G som bredbåndsalternativ
Når det ikke går en kobberkabel til holmen du har hytte på og heller ikke fiber, og du eventuellt ikke ønsker deg en parabol-lønsing, kan 4G være et alternativ for mange.
Det høres unektelig fint ut, når leverandørene av 4G i sine annonser skriver "Se favorittserien din på Netflix når du er på hytta. Ha med deg miniruter, og vær på nett overalt der det er dekning – enten med pc eller iPad. Kjøper du Data-SIM, et ekstra SIM-kort, kan du dele datamengden på flere enheter."
Datakvoter er noe som passer veldig dårlig med dagens ikke-linære TV. Man bruker fort opp en datakvote om man benytter Internett til film- og TV-titting. De som leverer via 4G har en stor utfordring i at basestasjoner "blir fulle" når hyttesesongen er i gang.
Basestasjonene er oftest ikke bygget for å kunne bli belastet av det mangedobbelte av brukere i et hytteområde, som kanskje på en regnværsdag sitter innendørs og bruker alle de bredbåndsmulighetene som finnes innen spill, sosiale medier, streaming og annet.
Hastighet teller mye for brukerne, og når 4G-nettet belastes mye for eksempel i et område med flere hytter, blir resultatet at streamede filmer hakker og "går i heng".
Brukeropplevelsen fra de ulike tilbyderne av mobilt bredbånd varierer med samtidige brukere på basestasjonen, tid på døgnet og også meteorologiske forhold.
Les Norges største test av mobildekning HER
Eksempel på Monsternetts husantenne. Den lille hvite boksen på den gule husveggen er på størrelse med en melkekartong og fanger opp de trådløse bredbåndssignalene.
Radiobaserte bredbåndssignaler
Monsternett har valgt å satse på en annen teknologi enn de tidligere nevnte, fordi mange har uttrykt behov for "skikkelig" bredbånd på hytte, der man vil slippe å bekymre seg over datakvoter og overføringsbegrensninger, slik at man kan bruke nettet omtrent som hjemme.
Alt som kreves er å få en liten antenne på hytteveggen. Alt kobles opp av montører (uten ekstra tilleggsavgfit).
Det er en løsning spesielt tilpasset hytter og camping og er åpen i sommerhalvåret og stengt i vinterhalvåret, men med 30 "klipp" i vinterhalvåret.
Monsternett benytter radioteknologi for å levere bredbånd.
Pensjonert høgskolelektor Sven Egil Folvik bruker hytta på Ullerøy hyppig og hele året, og benytter seg av de "30 klippene" vinterstid, forteller han. Les saken HER
I juni iår satte Monsternett opp en ny mast på Ullerøy i Sarpsborg, som dekker store områder på Ullerøy, Karlsøy og Høysand.
Flere tusen hytter i Ytre Oslofjord
Strategisk plasserte sendermaster gir flere tusen hytter i Ytre Oslofjord mulighet for tilkobling til skikkelig bredbåndskapasitet fra Monsternett helt uten kabler.
Hytteløsningen fra Monsternett når frem overalt hvor selskapet har dekning. Det vil si at bredbåndsproduktet, som kan leveres i byene i Østfold, også når hyttene i skjærgården her i fylket.
Det eneste som kreves er fri sikt fra sendermast til din bolig om den ligger langt ute i skjærgården eller til skogs.
Glem datakvoter, varierende hastigheter og forvirrende prisstrukturer. Med hytteabonnementet fra Monsternett får du enkelt og skikkelig bredbånd på hytta.
Montering er inkludert i etableringen, og du får en 30 dagers fornøyd-garanti.
Hvis du vil vite mer, ta kontakt med oss - klikk HER og finn telefonnumre og kontaktskjema.