Fiberoptikk: Hva er fibernett?
Du har muligens fiber i huset, på hytta eller på jobben allerede. Men hva er fiberoptikk egentlig?
Fiberoptikk er enkelt forklart lys som går igjennom en tynn glasstråd. Diameteren på disse trådene varierer fra noen millimeter til tynnere enn et hårstrå. I senter av tråden ligger det en kjerne av rent glass, som informasjonen (lyset) går igjennom.
Fiberoptiske kabler benyttes mye i forbindelse med telekommunikasjon, som en bølgeleder, spesielt når båndbreddebehovet er stort. Et fibenett er rett og slett
Fiberoptiske kabler har liten demping, sammenlignet med kommunikasjonskabler laget av kobber.
Optiske kabler benyttes også når signalene skal transporteres over lange strekninger.
Hva er fibernett?
Fibernett refererer til internettforbindelse som leveres gjennom slike fiber-optiske kabler. Siden disse kablene bruker lyssignaler kan de overføre data med svært høy hastighet over lange avstander, noe som resulterer i raskere internettforbindelser og høyere båndbredde sammenlignet med tradisjonelle kobberbaserte teknologier som DSL eller koaksialkabler.
Fibernett tilbyr betydelige fordeler i form av hastighet, pålitelighet og signalstyrke, spesielt for streaming av høyoppløselig video, online spill, og andre båndbreddeintensive aktiviteter.
Monsternett har bygget ut fibernett i Halden og noe i Sarpsborg, og opplever sjelden problemer med fibertilkoblinger i ettertid.
Monsternett også på fiber
Monsternett opererer stort med trådløst bredbånd via radiosignaler, men har også bygget ut med fiber flere steder i Østfold.
Dette er som regel i forbindelse med bedrifter og senderstasjonene til det trådløse radionettet vårt, selv om vi noen steder også leverer fiber til privatpersoner - for eksempel i Halden sentrum og til privatpersoner og hytter på Hvaler.
Fiberkablene vi bruker inneholder vanligvis mellom 2 og 96 slike tråder.
En utendørs kabel som inneholder 48 tråder er ca 10 mm i tykkelse. Inne i denne er det igjen fire «tuber», og i hver tube er det 12 tråder. Da skjønner man at det begynner å bli smått.
Man kan sende utrolige mengder data i èn tråd, men man har gjerne 1-2 tråder inn til hver abonnent, og da kommer fort behovet for flere tråder.
Det er ikke bare å skjøte to kabler i en sukkerbit
Sammenkobling og skjøting av fiberkabler er en nøyaktig og tildels tidkrevende prosess, da man må skjøte en og en tråd i en egen skjøtemaskin.
Dersom man har en kabel med 48 tråder i, må hver og en av disse glasstrådene strippes helt ned til kjernen.
Disse trådene renses med sprit, og det er viktig at miljøet nede i skjøtemaskinen er helt støvfritt. Et eneste lite støvkorn på enden av en fiberkabel kan gjøre at man ikke får kontakt med andre enden.
Så legger man tråden inn i en maskin, og en tråd inn fra andre siden, trykker på «play» og så sveiser maskinen de to endene sammen.
Fordi signalet som sendes gjennom kabelen består av lys, vil ikke signalet gjennom fiberkabelen bli forstyrret av nærliggende kabler eller miljøet rundt, slik som ordinære elektriske signalkabler. Man kan derfor oppnå vesentlig høyere hastigheter og bedre stabilitet over vesentlig lengre distanser enn ved bruk av kabler med metallkjerne.
Fordeler og ulemper
Fordeler med fiberkabel er kapasiteten i hver enkelt tråd. Man kan sende tilnærmet ubegrenset menge data, og dette begrenses kun av utstyret som står i hver ende.
Når fibernettet først er oppe og går, fungerer det også meget stabilt.
Ulempen med fiber er at det enda er forholdsvis dyrt utstyr, og det er mye jobb med graving, trekking av kabel i rør, eller å henge kabel i stolper.
Fiberutstyr er også skjørt, og må behandles forsiktig. Kabelen kan for eksempel ikke bøyes 90 grader, da trådene knekker/ brekkes.
Så tenk på dette neste gang du sitter med en internettilkobling via fiber;
Fra boksen under skrivepulten din sendes det et lys gjennom en tråd på størrelse med et hårstrå, og kanskje mange kilometer unna sitter det en annen boks og leser av dette lyset i andre enden av hårstrået.
Men ikke prøv å se etter lyset inne i fiberkabelen; Det er ikke helt heldig for øyet!
Spørsmål rundt fibernett/fiberoptikk
Hvilke spesifikke teknologier brukes i endene av fiberoptiske kabler for å sende og motta data?
- I endene av fiberoptiske kabler brukes teknologier som lasere eller lysdioder (LEDs) til å sende data ved å konvertere elektriske signaler til lys. Mottakeren på den andre enden bruker en fotodetektor til å konvertere lyssignalene tilbake til elektriske signaler. Dette muliggjør høyhastighetsoverføring av data over lange avstander med høy presisjon og minimalt signaltap. Teknologiene varierer basert på applikasjonens krav, som båndbreddebehov og overføringsdistanse.
Hvordan er levetiden til fiberoptiske kabler sammenlignet med andre typer kommunikasjonskabler, som for eksempel kobberkabler?
- Levetiden til fiberoptiske kabler er generelt lengre enn for andre typer kommunikasjonskabler. De er mindre utsatt for korrosjon, signalforringelse over lange avstander, og elektromagnetisk interferens, noe som bidrar til deres lengre levetid. De kan fungere effektivt i ulike miljøer og er designet for å tåle strenge forhold uten at det går ut over signalintegriteten. Dette gjør fiberoptikk til et mer holdbart og langsiktig økonomisk valg for telekommunikasjonsinfrastruktur sammenlignet med tradisjonelle kobberkabler.
Kan jeg få fibernett der jeg bor?
- Det kommer an på hvor du bor. Ta en telefon til Monsternett og hør om det er fibernett tilgjengelig til din bolig, eller om det er planer for utbygging.