– Hjemmekontor har kommet for å bli
Da pandemien rammet Norge på starten av fjoråret innvirket det kraftig på bruken av Internett, i og med at mange ble tvunget til hjemmekontor. Kommer det til å fortsette slik også etter Covid19?
– Mange jobber hjemmefra uten problemer. Det er lite som tyder på at disse endringene blir reversert når vi vender tilbake til en mer normal arbeidssituasjon, sier Nils Brede Moe som er sjefsforsker ved Sintef
i en artikkel hos forskning.no.
Han leder en forskergruppe som gjennom hjemmekontoråret 2020 har studert dynamikken i team og mellom ledelse og ansatte i fem store nordiske selskap. Gruppen fra Sintef har gjennomført både dybdeintervjuer og spørreundersøkelser. Nå jobber de med å ferdigstille flere publikasjoner til vitenskapelige tidsskrifter.
– Et av hovedfunnene våre er at ledere som evner å gi slipp på kontroll og gjøre seg selv overflødige gjennom såkalt tjenende lederskap, er de som har taklet det siste året klart best. I motsatt ende finner vi de som har fokus på kontroll og formelle prosesser. Denne gruppen har hatt en langt tøffere periode, forklarer Moe.
– Hjemmekontor fører heller ikke til at produktiviteten synker for den enkelte, og ofte er det motsatt, sier Moe
i en artikkel Sintef har publisert i forskning.no.
Les også:
Digital sikkerhet på hjemmekontoret og i hjemmet
Artikkelen fortsetter under bildet
Den snart 20 år gamle "hjemmekontorforskriften" kan bli endret.
Vil endre reglene for hjemmekontor
Etter over et år på hjemmekontor for store deler av norsk arbeidsliv, foreslo regjeringen i april i år å endre regelverket for arbeid på hjemmekontor.
Slikt arbeid er i dag regulert gjennom en snart 20 år gammel forskrift, populært kalt "
hjemmekontorforskriften
".
Etter at store deler av arbeidslivet i mars 2020 ble sendt på hjemmekontor, har denne forskriften vært hyppig diskutert. I utgangspunktet omfatter ikke forskriften midlertidig bruk av hjemmekontor, og selv om koronasituasjonen har vart lenger enn de fleste hadde trodd, er den midlertidig.
Regjeringen har lagt opp til at forskriften bør gjelde uavhengig av årsaken til at hjemmekontor innføres. Det vil si uavhengig av om det er pålagt fra myndighetene eller om det er valgt eller nødvendig av andre grunner.
Regjeringen forsøker i sitt forslag å klargjøre i hvilke tilfeller man kan jobbe hjemme uten at forskriften gjelder, og bytter i den sammenheng ut ordet «tilfeldig» med «sporadisk» - altså at forskriften ikke gjelder ved kortvarig eller sporadisk hjemmearbeid.
Den kanskje største endringen er spørsmålet om hvorvidt unntakene knyttet til arbeidstidsbestemmelser bør fjernes,
heter det fra selskapet Simployer, som har spisskompetanse på arbeidslivets spilleregler.
Etter dagens forskrift gjelder ikke arbeidsmiljølovens bestemmelser om alminnelig arbeidstid, gjennomsnittsberegning, vilkår for overtid og lengden av overtid, søndagsarbeid og nattarbeid ved avtale om hjemmekontor.
Så blir det spennende å se hva partene i arbeidslivet enes om, hvis de blir enige.
Artikkelen fortsetter under bildet
I noen tilfeller vil det også være saklig å vurdere avstanden fra hytta til arbeidsplassen, dersom den ansatte har en jobb hvor det kan bli behov for å komme fysisk på jobb på kort varsel.
Jobber fra hytta
Svært mange ansatte i norske bedrifter har i mer enn et år jobbet fra hjemmekontor, og mange har flyttet ut av byene med munnbindtvang og andre begrensninger til sine hytter der de via Internett gjør hjemmekontor-jobben.
Hjemmekontor har blitt den nye normalen under pandemien etter ulike oppfordringer og pålegg.
Mange har spurt seg hvor fritt står arbeidstaker til å velge hvor arbeidet skal gjøres fra?
Kan arbeidsgiver bestemme at arbeidet gjøres hjemmefra?
Svaret på det er ifølge juridiske eksperter hos Simployer at arbeidsstedet i utgangspunktet er avtalt gjennom arbeidsavtale .
Under normale omstendigheter har ansatte både rett og plikt til å jobbe fra dette arbeidsstedet, og det er ikke innenfor arbeidsgivers styringsrett å endre dette ensidig. Det betyr at arbeidsgiver i utgangspunktet til vanlig ikke kan pålegge ansatte hjemmekontor, slik det har vært under pandemien.
– Selv om arbeidsgiver nå kan pålegge hjemmekontor er det nok en viss usikkerhet knyttet til hvor langt styringsretten går med hensyn til å bestemme hvor dette hjemmekontoret skal være. Det er imidlertid et grunnleggende prinsipp at arbeidsgiver må ha et saklig grunnlag for å utøve sin styringsrett. For at arbeidsgivere for eksempel skal kunne nekte ansatte å jobbe på hytta, må det være en saklig grunn til dette, sier Simployers juridiske HR- og ledelsesrådgiver Hans Gjermund Gauslaa .
Om det er saklig grunn, må vurderes konkret ut fra hva slags stilling den ansatte har og hvordan forholdene er på den plassen den ansatte ønsker å jobbe.
Et annet moment, er hvorvidt man kan forvente at den ansatte er like produktiv fra hytta som hjemmefra, og et tredje moment vil ifølge Simployer være å vurdere avstanden fra hytta til arbeidsplassen, dersom den ansatte har en jobb hvor det kan bli behov for å komme fysisk på jobb på kort varsel.
Les også: Nettsikkerhet er viktig for deg og viktig for Monsternett
Artikkelen fortsetter under bildet
– Internettrafikken endret seg radikalt med et blaff i mars i fjor, sier Vegard Svanberg.
Hjemmekontor endret trafikkmønsteret på Internett
At bredbåndsleverandørene fikk merke arbeidsplasser ble flyttet hjem og at skoleundervisning ble gjennomført via bredbåndet på dagtid er det ingen tvil om.
– Den rent umiddelbare effekten vi så var at trafikkmønsteret endret seg. Frem til 12. mars i fjor var det alltid slik at det gikk minst trafikk på dagen og mest utpå kvelden. Mens umiddelbart etter 12. mars ble kurven omvendt:
– Det gikk plutselig mest på dagen. Noe lignende har vi egentlig aldri sett. Det nærmeste vi kommer er perioder med VM eller OL, men det kan ikke sammenlignes, sier Monsternetts Vegard Svanberg.
– Ellers så har vi selvfølgelig hatt mange som tar kontakt og enten trenger bredbånd til hytte eller hjem, eller hjelp med hjemmenettverket for å få optimal ytelse. Nettverket hjemme har jo fått "kjørt seg", og noen har trengt nye rutere eller annen bistand, forteller han.
Hyttemarkedet fikk en boom i fjor, og årsaken var at mange flere enn årene før ferierte på hytta og at mange flere jobbet fra hytta?
– Sommeren 2020 var en "all time high" for oss trafikkmessig, og derfor har vi helt siden i fjor sommer jobbet for å forsterke nettet vårt mange steder. Dette betyr oppgradering av linjer og samband, utvidelse av kapasitet på senderne våre og så videre.
– Dette arbeidet er mer eller mindre i mål for denne gang, så fremover vil vi satse enda mer på utbygging både på radio og fiber. Etterspørselen er høy, og vår største utfordring har egentlig vært å klare å imøtekomme denne etterspørselen. Det er for så vidt en hyggelig problemstilling, sier Vegard.
Gleder oss til å treffe kolleger
Monsternetts ansatte har fra i fjor sittet på hjemmekontor, og montørene er holdt adskilt, for å unngå eventuelle spredning og dermed driftsproblemer.
Hvordan opplever du og de øvrige ansatte det som har skjedd underveis, Vegard?
– For egen del har jeg alltid jobbet mye på hjemmekontor, så isolert sett har ikke det vært noe nytt. Det som har vært annerledes siden i fjor er at alle andre i familien også har vært hjemme i kortere eller lengre perioder. Det er ikke alltid like lett å få noe gjort når man har barn på hjemmeskole.
– Bortsett fra det tror jeg det har gått ganske greit totalt sett, selv om det er flere som sier at de merker at det begynner å slite på. Møter på Teams og telefon får for så vidt jobben gjort, men man mister den dybden man får når man er sammen.
– Vi får håpe vi kan møtes igjen snart!, sier han.
Hva gjør du for at ikke hjemmekontoret skal virke monotont og kjedelig, slik mange opplever det?
– Det er nok ikke så lett å unngå at det blir monotont. Vi har levd med ganske strenge restriksjoner, og kommunikasjon med andre over nett kan ikke erstatte fysisk samvær på samme måte.
– Jeg har egentlig ikke gjort noe spesielt, men hverdagen min er uansett såpass variert at det med monotoni ikke har vært det største problemet.
Hva tror du om hjemmekontor i fremtiden - er det kommet for å bli, og fikk det skikkelig fart med pandemien?
– Jeg tror helt sikkert mange har fått et nytt syn på det med hjemmekontor. Samtidig tror jeg mange ønsker seg tilbake til jobb også. Om jeg skulle gjette så vil jeg tro det er typiske pendlerjobber hvor hjemmekontor vil bli brukt enda mer i tiden fremover, sier Vegard.