!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Fiberoptikk – Hva er det?

Utbyggelsen av fiberkabler til arbeidsplasser og private hjem blir stadig større, og flere av dere som leser dette har antakeligvis dette inn i huset. Monsternett har også bygget ut et eget fibernett her i Halden, og noe i Sarpsborg.

Derimot er det kanskje ikke så mange som vet hvordan denne teknologien fungerer, så jeg tenkte å enkelt forklare hvordan det hele fungerer.  

Data i lysformat

Fiberoptikk er enkelt forklart lys som går igjennom en tynn glasstråd. Diameteren på disse trådene varierer fra noen millimeter til tynnere enn et hårstrå. I senter av denne tråden ligger det en kjerne av rent glass, som informasjonen(lyset) går igjennom.

Fiberkablene vi bruker i Monsternett inneholder vanligvis mellom 2 og 96 slike tråder. En utendørs kabel som inneholder 48 tråder er ca 10mm i tykkelse. Inne i denne er det igjen 4 «tuber», og i hver tube er det 12 tråder. Da skjønner man at det begynner å bli smått. Man kan sende utrolige mengder data i èn tråd, men man har gjerne 1-2 tråder inn til hver abonnent, og da kommer fort behovet for flere tråder.

Dette er en fiberkabel med 48 tråder. Ut av tubene kommer det 12 tråder.

Det er ikke bare å skjøte to kabler i en sukkerbit

Sammenkobling og skjøting av fiberkabler er en nøyaktig og tildels tidkrevende prosess, da man må skjøte en og en tråd i en egen skjøtemaskin. Så dersom man har en kabel med 48 tråder i, må hver og en av disse glasstrådene strippes helt ned til kjernen. Disse trådene renses med sprit, og det er viktig at miljøet nede i skjøtemaskinen er helt støvfritt. Et eneste lite støvkorn på enden av en fiberkabel kan gjøre at man ikke får kontakt med andre enden. Så legger man tråden inn i en maskin, og en tråd inn fra andre siden, trykker på «play» og så sveiser maskinen de to endene sammen.

Skjøtemaskin

Ikke alltid like lett å opprettholde støvfritt skjøtemiljø

Fordeler og ulemper

Fordeler med fiberkabel er kapasiteten til hver enkelt tråd, man kan sende tilnærmet ubegrenset menge data, dette begrenses kun av utstyret som står i hver ende. Iflg wikipedia oppnådde man under en test i 2008(dette er tross alt 5 år siden så rekorden i dag er nok om mulig enda større) en hastighet på 132 x 10 Gbit/s. Det holder til å se på Youtube i HD. Når fibernettet først er oppe og går, fungerer det også meget stabilt, her i Monsternett har vi sjelden hatt noen som helst problemer med fibertilkoblinger i ettertid.

Ulempen med fiber er at det enda er forholdsvis dyrt utstyr, og det er mye jobb med graving, trekking av kabel i rør, og å henge kabel i stolper. Fiberutstyr er også skjørt, og må behandles forsiktig, og kabelen kan for eksempel ikke bøyes 90 grader, da trådene knekker/brytes(forøvrig finnes det forskjellige typer kabler til forskjellige typer arbeid).

Skjøteboks

Fiberpanel

Så tenk på det neste gang du sitter med en internettilkobling via fiber; fra boksen under skrivepulten går sendes det et lys gjennom en tråd på størrelse med et hårstrå, og kanskje mange kilometer unna sitter det en annen boks og leser av dette lyset i andre enden av hårstrået.

Men ikke prøv å se etter lyset inni fiberkabelen, det er ikke helt heldig for øyet! :)

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute