IT-sjefens sjekkliste for hyttekontorister
Det er deilig å kunne jobbe fra hytta, men ikke bli så avslappet at du gjør IT-sjefens jobb vanskeligere. Det å jobbe fra hyttakontor eller hjemmefra gjør nemlig at det er noen utfordringer som melder seg, og disse vil vi gjerne adressere her.
Del gjerne med kollegaer!
IT-sjekkliste for hyttekontoret
Noen av disse rådene er ganske selvsagte, men vi tar dem med likevel slik at du unngår å gjøre de enkle feilene.
1: Ikke spis og drikk med jobb-laptopen i fanget!
Med småunger, måker og andre kjæledyr løpende rundt deg er det fort gjort å sitte med en laptop som er full av kaffe eller andre ting. Drikk for all del den kaffen du trenger, men pass på!
2: HUSK: Du er fortsatt på jobb!
Sjefen hadde kanskje ikke gitt klarsignal for en øl eller to i solveggen om du var på kontoret?
Sørg for at dere har klare avtaler om hva som forventes av deg. Er det greit at du nyter sola ute på dagen, men tar igjen de tapte timene på kvelden? Når må du være tilgjengelig?
3: Ikke utsett sikkerhetsoppdateringer
Utsett aldri oppdateringer for operativsystemet eller programvare, selv om du kanskje tenker at hyttebredbåndet er litt tregt, eller at det bare er en liten ting du skal ha gjort før du skal ut i sola. Dårlig IT-sikkerhet kan gå ut over hele virksomheten.
4: Ikke la laptopen ligge i sola
Forbausende mange glemmer at sola beveger seg og at det kjøkkenbordet som var i skyggen klokka 10 er midt i solsteiken klokka 15. Ta vare på arbeidsredskapet ditt!
5: Ikke bruk usikret Wi-Fi
Unngå å koble til usikrede eller offentlige Wi-Fi-nettverk uten VPN. Bruk alltid et sikkert, kryptert nettverk for arbeidsoppgaver. Sørg helst for å ha eget bredbånd på hytta .
6: Ikke del forretningshemmeligheter med ChatGPT
Det er fristende og av og til smart å bruke AI til å gjøre jobben. Spesielt når en heller vil ut i sola. Men vær forsiktig med hvilke dokumenter du laster opp i ChatGPT og lignende. Da blir den kunnskap og konkurransefordeler fort spredd til andre.
7: Ikke del jobb-laptopen (eller andre jobb-enheter) med familie eller venner
Det kan være fristende å la ungene bruke din mobil eller laptop til å strømme serier og slikt, men da risikerer du også at de beveger seg rundt på nett og i apper, der de kan slippe til virus og øke risikoen for sikkerhetsbrudd.
8: Vær ekstra varsom med lenker i eposter
På sommeren endre vi bruksmønsteret vårt på nett. Lommene er stappfulle av feriepenger og vi bestiller reiser og opplevelser over en lav sko. Dette vet hackerne og de er blitt veldig flinke til å etterligne typiske bekreftelses-mail og lignende Vær derfor EKSTRA varsom med å klikke på lenker i e-poster eller på nett om sommeren.
9: Ikke ignorer virksomheten datasikkerhetsregler
Følg alltid bedriftens retningslinjer for datasikkerhet, inkludert retningslinjer for håndtering og lagring av sensitiv informasjon. Jobber du offline uten nett er det din plikt å sørge for backup av arbeidet. Ta en prat med IT om hvordan du best løser den biten.
10: Ikke bruk svake eller gjenbrukte passord
Ferietid er også passord-tid. Det logges inn i nye apper og nye enheter og det å finne på nye gode passord er krevende. Men det må du bli flinkere på. Bruk sterke, unike passord for alle kontoer og endre dem regelmessig. Bruk gjerne en passordmanager ala Bitwarden eller LastPass .
11: Ikke la sensitiv informasjon være synlig
På hytta er du nok ganske safe, men har du med laptoppen på cafe-turer, eller på fly og tog skal du passe litt på. Det kan være en konkurrent som sitter bak deg. Jobber du med persondata eller annen sensitiv informasjon er dette ekstra viktig,
12: Ikke last ned eller installer uautorisert programvare
Sommeren er en sosial tid, vi treffer nye og gamle kjente, og ofte blir vi tipset om kule apper og programmer. Kanskje en ny AI som gjør livet lettere? Da kan det være fristende å teste.
Vær forsiktig; Installer kun programvare som er godkjent av IT-avdelingen for å unngå risiko for malware.
13: Ikke ignorer den fysiske sikkerheten
Det er lettere å bryte seg inn i en hytte enn på en arbeidsplass. Sørg for at arbeidsdokumenter og enheter er sikret og utilgjengelige for uvedkommende. Forsvinner laptopen din med tilganger og sensitiv informasjon fra en ulåst hytte mens du tar en dukkert, så har du et problem.
14: Ikke glem å slå av (og på) datamaskinen før du ringer support
Det er en klisje, men veldig mange IT-problemer unngås ved at du slår av maskinen når du er ferdig med å bruke den. Da lukker programmene seg og alle kretsene kan falle til ro. Litt som du gjør på hytta. Da har de - som deg - mer kapasitet når de starter opp igjen. Dette gjelder også om noe henger eller du opplever problemer: Prøv å slå laptoppen av og på før du melder inn problemer til IT-avdelingen!
NB: Dette gjelder ikke på lånt utstyr fra nettleverandører. Vent med å trykke på knapper du ser på routere og annet utstyr fra
internettleverandøren til du har kontaktet support og fått beskjed om å gjøre det. Nedetid skjer, men tukler du med utstyret kan du få problemer med å koble deg opp igjen.
15: Sørg for å ha en klar plan for krisehåndtering
Hva gjør du om PC eller telefon blir stjålet eller ødelagt? Lagre (Skriv ned) telefonnummere til sjef, IT og andre viktige kontakter. Snakk gjerne om disse scenariene på et avdelingsmøte slik at dere er enige om hvordan dette løses. Det er noen steder det brenner fortere enn andre, men det er en nyttig øvelse uansett hvor kritisk en slik situasjon er.
16: Ikke glem å ta ferie!
Jada. Det er kjekt å kunne jobbe fra hytta, men både du og familien trenger at du gjør litt annet enn å jobbe også. Gjør det du må av jobb, men så skrur du av og er tilstede for dem som trenger deg.
Ta kontakt med Monsternett for bedre bredbånd!
Uansett om du trenger bredbånd til bedrift eller privat: Så lenge du er i Østfold kan Monsternett gi deg raskt og stabilt internett. Vi er enkle å ha med å gjøre, gir skikkelig god service og har gode priser. Sommeren blir bedre både på jobb og hyttekontor med oss som nettleverandør!